image-14
Många “vuxna” ställer sig den frågan och menar samtidigt ungefär att, “det där är något som ungar kanske håller på med, mer är det inte”. Så, låt oss ge lite fakta.

71 500 000 personer följde esporttävlingarna 2013, det är fler än till exempel befolkningen i England eller Frankrike,

2 874 380 dollar var den totala prissumman vid förra årets stora Dota 2 tävling. Det är, med dagens valutakurs, straxt över 24,4 miljoner kronor, eller, för att jämföra, ungefär lika mycket som den totala prissumman i Wimbledon Något för ungar?!

32 miljoner personer följde världsmästerskapen i Legauge of Legends. På plats, 18000, resten på storbildsskärmar. Om alla skulle ha fått plats att se spelen “live” hade det krävts 350 gånger publikplatserna på Wembley Stadium.

475 miljoner dollar spelades in av “War of Tanks” 2013. För den summan skulle företaget ha kunnat köpt något mer än 55 riktiga M1 Abrahams stridsvagnar.

Volvo, alla svenskar känner till Volvo. Sveriges flaggskepp och stolthet. Svensk industris mest betydelsefulla och aktade varumärke. 2010 såldes Volvo till en grupp kinesiska affärsmän, för 1,8 miljarder dollar. Fyra år senare, 2014, såldes det, mindre kända, svenska spelutvecklingsföretaget Mojang, mest känt för att ha skapat Minecraft, till Windows för 2,5 miljarder dollar.

Esport är nominerat till att bli en OS-gren och befinner sig nu i läge två av tre. Läge tre innebär att det tas upp som OS-gren. Många aktiva spelare anser dock att esport inte platsar in som OS-gren.

Kort sagt, esport är definitivt inget enbart för “ungar” och för Sveriges del är esportföretagen viktiga. De står för den överlägset största exporten av kulturmedia från Sverige. Långt större än TV, film, böcker och teater.
Vem spelar datorspel
Om frågan är ställd på det sättet, är frågan relativt enkel att besvara. Alla. Alla som har tillgång till en dator. Vi vill påstå att det är mycket få som har tillgång till dator som inte provat på någon form av spel någon gång.

Om vi utvidgar frågan till onlinespel, vilket ju egentligen är vad artikeln handlar om, blir svaret lite mer komplicerat. Men låt oss ge de svar vi kan ge. Tittar vi åldersgruppmässigt, finns de flesta användarna att hitta i gruppen 20 — 30-åringar, men användare finns att finna i alla åldersgrupper. Det är något mer manlig spelare än kvinnliga, cirka 20 procent flera manliga.
De manliga hänger sig mera åt krigsspel, medan de kvinnliga är mer frekventa på sociala spel, vilket väl återspeglar våra manliga och kvinnliga roller i stort. Andelen kvinnliga spelare ökar generellt sett, medan de manliga spelarnas antal verkar gå emot en stagnation.
Siffror och diagram som visas här gäller för Nordamerika, 2015 och är hämtade från
“ESPORTS CONSUMER ANALYSIS WHITEPAPER”. Rapporten är utgiven av ELECTRONIC ENTERTAINMENT DESIGN AND RESEARCH, EEDAR.

Medelåldern för spelare av olika spel kan ses i diagrammet ovan. De flesta spelare spelar en till fyra timmar per vecka. Mindre än tre procent spelar upp till 20 timmar per vecka.

image-13Kritik mot esportspel

Den kritik som framförs mot esportspel är framförallt att spelen förhärligar våldskulturen, vilket många av spelen sannerligen gör, samt den kritik som alla nya media får och alltid fått. Att de avsocialiserar folk.. “Människor föredrar att vara ute på nätet och spela framför att träffa folk” är ett vanligt argument, samma argument användes mot till exempel radio, film och TV när de var nya media.

Artikelförfattaren gillar datorspel, men insåg att han inte var speciellt insatt i esport, vilket resulterade i att området studerades lite mer ingående och till slut ledde det till denna artikel. Kan konstatera att esport, förutom att vara ett tidsfördriv, även kan vara ett yrke på halvprofessionell eller professionell nivå, samt att prispengar och vinst för utvecklingsföretagen vida övergår vad jag trodde var möjligt. Inte heller hade jag trott att esport på något sätt skulle kunna vara en publiksport. Tänk så fel man kan ha.