image-97. Battlefield 4

Lanserades 2013 och blev samma år utsett till bästa multiplayerspel. Det är ett “Shout them up”-spel (grupp 2).
I spelet utkämpas en strid mellan USA, Kina och Ryssland. Upp till 64 spelare kan samtidigt vara aktiva i samma spel.
Spelaren väljer själv land.

På spelets huvudyta markeras tre olika grupper, allierade, trupper och fiender med olika färger, blå grön och orange. I inställningarna för spelet kan detta ändras därmed lämpar sig spelet också för färgblinda, något som andra spelutvecklare borde ta till sig.

8. Minecraft

Minecraft lanserades 2011 och kan spelas på flera olika sätt. Huvudidén är att skapa konstruktioner i 3D men det finns flera andra spelmöjligheter, till exempel, utforskning, resursinsamling, hantverksarbete, strid med flera. Spelet fick fem betydande utmärkelser när det släpptes och hade i juni 2015 sålts i mer än 70 miljoner exemplar vilket gör det till det mest sålda datorspelet till dags dato.

Spelet skiljer sig från andra bland annat genom att spelaren inte har någon speciell uppgift att utföra även om det finns ett belöningssystem. Spelaren kan “gå omkring” i spelvärldens terräng, bestående av slättlandskap, skogar, berg, grottor, sjöar och floder.
Spelet har fem separata spellägen, Survival mode, Creative mode, Adventure mode, Hardcore mode och Spectator mode. Varje mode har flera spelnivåer.
Creative mode, fokuserar kring byggande, vilket sker med block på 1 kubikmeter
Spectator mode, liknar Creative mode, men spelaren kan bara flyga omkring i världen, inte interagera med världens olika element.
Survival mode, Spelaren börjar utan, några resurser, men måste innan natten infinner sig ha samlat in ved och flinta för att göra upp eld som skydd mot monstren. Spelet har en dygnindelning, dag och natt. Ett dygn motsvarar 20 minuters speltid. Spelet går sedan ut på att bygga och göra världen säkrare.
Adventure mode, är som survival mode, men här krävs verktyg för att bearbeta objekt.
Hardcore mode, liknar Survival mode, men är låst på högsta svårighetsgraden. När spelfiguren dör kan den inte som i andra modes återskapas. i stället får man förstöra världen och börja från början.

image-119. World of Tanks

World of tanks är fokuserat mot en mot en spel och är gratis att spela, men spelarna har också möjlighet att köpa till extra resurser. Spelet är centrerat kring sex olika moduler. Slumpmässiga strider, team träningsmoduler, kompanistrider, teamstrider, försvarsstrider, och specialstrider. Tidigare fanns även historiska strider, men den delen har tillfälligt (?) tagits bort. Striderna pågår mellan enheter från Frankrike, Japan, Kina, Ryssland, Tyskland, Storbritannien, Tjeckoslovakien och USA. Spelet är känt för sin naturtrogna återskapning, i 3D, av stridsvagnarna.

Word of tanks debuterade som ett E-sportspel på World Cyber Games 2012. 2013 spelade World of Tanks in 475 miljoner dollar.

10. HEARTHSTONE: HEROES OF WARCRAFT

Bakom titeln Heartstone: Heroes of warcraft döljer sig ett kortspel, ett så kallat, collectible card game, CCG Spelet släpptes globalt i mars 2014 och finns både för Windows och OS X, samt Iphone och Androidtelefoner. I slutet av 2015 fanns det mer än 40 miljoner registrerade användare.

Spelet är egentligen en blandning av kort och arkadspel. Som i så många andra multispel är grundversionen fri, men man kan köpa till sig specialkort och förmåner. Varje spel försiggår mellan två personer. Spelet fick under 2014 flera utmärkelser, bland annat som bästa mobilspel och bästa multiplayerspel.