Om vi tittar på den gruppindelning som gjorts ovan är den populäraste gruppen, grupp 1, med cirka 42 % av onlinespelarna, därefter kommer grupp 3, övriga spel, med runt 33 % och därefter grupp 2 med resterande 25 %.

Om vi tittar på de individuellt populäraste esportspelen blir dock ordningen en annan. Under 2015 var, globalt sett, de tio populäraste spelen följande.
(siffran inom parantes är, där den förekommer, spelets popularitetsplacering i Sverige, 2014. Data över svenskt spel, 2015 har i skrivande stund inte publicerats.)

image-31. League of Legends

Ett strategispel (grupp 2) i realtid. Spelet finns både för Windows och Mac. Spelet släpptes i sin första version i slutet av oktober 2009. En beräkning har gjorts att spelet dagligen har 27 miljoner spelare.

Spelet har fyra olika spelplaner, Summoner’s Rift, Twisted Treeline, Crystal Scar, and Howling Abyss. En spelomgång varar normalt, 20 — 60 minuter.

Summoner’s Rift är den mest populära. Här spelar två femmannalag mot varandra. Varje lag skall försöka förstöra fiendebyggnaden kallad Nexus.
Twisted Treeline spelas på likmamde sätt som Summoner’s Rift, men här är det två tremannalag som spelar mot varandra.
Howling Abyss är liksom Summoner’s Rift för två femmanalag.
Crystal Scar skiljer sig från de övriga banorna på så sätt att här gäller det att samla och äga objekt. Vid start har båda femmanalagen 200 poäng. Varje gång ett lag vinner ett objekt räknas motståndslagets poäng ner med ett. Det lag som först når noll har förlorat.

Ju mer erfaren och duktig en spelare blir, desto fler möjligheter till olika spel fås.

image-42. World of Warcraft (WoW)

Första versionen skapades 2004. Spelet är ett rollspel (grupp 2) och innehar Guinness världsrekord för esportspel i rollspelsgenren. Det är också det, hitintills mest inkomstbringande esportspel genom tiderna. Spelet har cirka 10 miljoner användare i dagsläget. Mer än 100 miljoner användare har registrerat sig sedan spelet lanserades.

Spelaren kontrollerar sin rollfigur, avatar. Ser sig omkring och utforskar landskapet. Dessutom strider mot olika monster och besvarande av frågor. Interaktion kan och bör ske både med andra spelare och ej styrda spelfigurer. När spelet startar får spelaren börja med att välja server, i spelet beskrivet som värld eller rike. Det finns fyra olika typer av riken,
Normal (PvE), Här är det först och främst spelaren mot omgivningen, alltså inte mot andra spelare. Spelaren skall kämpa mot monster och besvara frågor. Strider mellan spelare är tillåtna, men bara om båda accepterat. Rollspel är valfritt på denna nivå.
PvP , liksom i PvE gäller det att strida mot monster och att besvara frågor, men här kan spelaren, när som helst, bli anfallen av en annan grupps spelare.
RP, en variant av PvE, men med rollspel.
RP-PvP, en variant av PVP, men med rollspel.

När avataren skapas skall den ges ett kunskapsområde, ett yrke. Det finns flera att välja mellan. Dessutom kan avataren lära fyra andra kunskapsområden. Arkeologi, fiske, matlagning och sjukvård. En avatar kan, fram till en viss nivå i spelet, spelas på egen hand, men kan, om rollinnehavaren så önskar ansluta sig till en grupp. De flesta slutmomenten i spelet går inte att klara på egen hand och avataren tvingas därmed att ansluta sig till en grupp.

image-53. Dota 2

‘Ett spel som spelas mellan två femmannalag, Dare och Radiant. Varje spelare väljer en av 111 möjliga spelkaraktärer, hjältar och blir tilldelad ett av fem områden att skydda. Mellan de två lagens områden flyter en flod. Varje lags område har en viktig forntida byggnad, kallad “Ancient” samt en springbrunn som ger hjältarna förnyade krafter hälsa och “magiska” poäng. Mellan de två fästena leder tre stigar, kalade “lanes”. Dessa är skyddade av vakttorn och datorkontrollerade kallastark utmärkelse. de “Creeps”. Det finns två grupper av creeps. den ena, den ondskefulla, angriper hjältar byggnader och andra creeps, det vill säga allt. Medan den andra, den snälla, neutrala gruppen creeps, är välvilligt inställda både till Dare och Radiant. Mäktigaste creep är Roshan Den av Dare eller Radiant som lyckas förgöra Roshan erhåller en stor belöning. tilldelning av guld,

Under hela spelet erhåller spelaren en liten, men ständig ström av guld, som bland annat kan användas till att öka på hjältens styrka. Guldet erhålls när hjälten förstör fientliga byggnader, slår fientliga hjältar och ondskefulla creepes. För dödandet av creeps får endast den som tilldelar det sista dödande våldet guld, medan vid dödandet av en fiendehjälte, alla hjältar från andra sidan och som finns i närheten erhåller guld.

Ibland ges säsongsversioner av Dota 2 ut till exempel till jul, Frotivus event, för att fira vårens ankomst, “the New Bloom Festival” och Hallowen, “Colosseum”.

Ett lag vinner genom att förstöra motståndarlagets “Ancient”. Dota 2 är en “mod” av Warcraft III, Reign of Chaos.

Dota 2 har flera professionella lag och flera olika tävlingar. Störst av dem är, “the International” som hålls årligen i Seattle. 2015 års tävling satte rekord inom e-sport genom att ha totalt mer än 18 miljoner dollar i prispengar.